Fysiotherapie bij nekklachten en hoofdpijn

FYXD Fysiotherapie kan je helpen bij het verminderen van nekklachten en hoofdpijn.

Fysiotherapie bij nekklachten en hoofdpijn

Hoofdpijnklachten wanneer je thuiskomt van een lange werkdag of last van je nek wanneer je uit bed komt, een hoop mensen zullen dit vast een keer hebben meegemaakt. Maar is dit voor jou de dagelijkse realiteit en zijn de dagen zonder pijn eerder uitzondering dan regelmaat? Fysiotherapie kan helpen bij nekklachten en hoofdpijnklachten. Bij FYXD Fysio in Utrecht willen we je graag helpen om van je pijnklachten af te komen.

Fysiotherapie bij nekklachten en hoofdpijn

Welke soort fysiotherapie is effectief voor nekklachten? Verschillende behandelstrategieën

Om nekklachten te verhelpen, zijn er verschillende benaderingen om het behandelplan vorm te geven. De fysiotherapeut zal in eerste instantie proberen de oorzaak van de klachten te achterhalen en relevante factoren te identificeren. Veelvoorkomende factoren die hoofdpijn veroorzaken zijn onder andere spierspanning, slechte houding, bewegingsbeperkingen, stress en posttraumatische factoren zoals auto-ongelukken of vallen. Fysiotherapeuten spelen een belangrijke rol bij het behandelen van hoofdpijn die in verband staat met deze oorzaken.

Een effectieve aanpak voor het verlichten van nekklachten is manuele therapie. Dit omvat hands-on technieken uitgevoerd door een manueeltherapeut, gericht op het verbeteren van nekmobiliteit, het verminderen van spierspanning en soms het manipuleren van gewrichten. Als manueeltherapeuten zijn we gespecialiseerd in klachten rondom de wervelkolom, waardoor we goed kunnen beoordelen welke behandelmethode het meest geschikt is. Zowel Riekje als Glenn hebben uitgebreide opleidingen gevolgd tot manueeltherapeut, waardoor je bij hen aan het juiste adres bent voor hulp bij nekklachten en hoofdpijn.

Naast manuele therapie zijn ook oefentherapie, houdingscorrecties, ontspanningsoefeningen en aanpassingen aan de werkplek van belang om een breed behandelplan op te stellen. Stress, spierspanning en verstoorde ademhaling gaan vaak hand in hand als het gaat om nekpijn. Ademhalingsoefeningen kunnen hierbij helpen om verlichting te bieden voor deze problemen. Wil je meer weten over fysiotherapie en ademhaling? Neem dan een kijkje op onze pagina over Fysiotherapie voor ademhaling.

FYXD Utrecht: Deskundig in de behandeling van een nekhernia, spanningshoofdpijn, houding gerelateerde nekklachten & whiplash.

Onze fysiotherapeuten kunnen worden ingeschakeld bij het herstel van verschillende soorten nek- of hoofdpijn klachten. Onze therapeuten hebben zich extra verdiept in het herstel na de volgende klachten:

Nekhernia

Een nekhernia ontstaat wanneer de tussenwervelschijf in de nek uitpuilt en druk uitoefent op de omliggende zenuw. Dit leidt tot pijn, tintelingen en soms zelfs tot gevoelloosheid en zwakte. Manuele therapie kan een effectieve rol spelen bij de behandeling van nekhernia. Door middel van gespecialiseerde technieken kan de manueeltherapeut de bewegingsbeperkingen verminderen, de mobiliteit van de wervelkolom verbeteren en de druk op de hernia verminderen. Daarnaast kan de manueeltherapeut houdingsadvies geven, specifieke oefeningen voorschrijven om de spieren te versterken en pijnverminderende technieken toepassen. Een gepersonaliseerd behandelplan in samenwerking met de huisarts of specialist is essentieel voor het effectief behandelen van een nekhernia en het verminderen van symptomen.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn, gekenmerkt door milde tot matige pijn aan beide zijden van het hoofd. Het wordt vaak omschreven als een drukkende, knellende sensatie rondom het (achter)hoofd. De hoofdpijn wordt geassocieerd met factoren zoals spierspanning, stress, slechte houding en vermoeidheid. Behandelingen voor spanningshoofdpijn omvatten ontspanningstechnieken, regelmatige lichaamsbeweging, verbetering van de houding, stressmanagement en het gebruik van pijnstillers voor acute verlichting. Het is belangrijk om een arts te raadplegen als spanningshoofdpijn regelmatig voorkomt. Daarnaast is het goed om alert te zijn op de aanwezigheid van een hoge bloeddruk, zeker wanneer de risicofactoren roken, overgewicht of stress aanwezig zijn. Met de juiste aanpak kan spanningshoofdpijn effectief worden behandeld en de levenskwaliteit van jou worden verbeteren.

Houding gerelateerde nekklachten

Houdingsgerelateerde nekklachten ontstaan ​​door langdurige stress of overbelasting van de nekspieren als gevolg van een niet optimale houding, zoals langdurig zitten achter een computer of kijken naar een telefoon. Symptomen zijn onder meer pijn, stijfheid en mogelijk hoofdpijn, tintelingen of gevoelloosheid in de nek, schouders en bovenrug. Behandeling richt zich op het verbeteren van de houding en het versterken van de spieren rondom de nek en schouders. Dit omvat ergonomische aanpassingen op de werkplek, regelmatige pauzes om te bewegen en strekken, en gerichte oefeningen. Een fysiotherapeut kan helpen bij het beoordelen van de houding, het ontwikkelen van een behandelplan en het aanleren van correcte houdingsgewoonten. Een combinatie van actieve oefeningen om de houding te verbeteren en hulp van de fysiotherapeut om pijn en spierspanning te verlichten.

Whiplash

Whiplashklachten ontstaan na een plotselinge, krachtige beweging van het hoofd, zoals bij auto-ongelukken of sportongevallen. Symptomen zijn onder meer nekpijn, stijfheid, hoofdpijn, duizeligheid en tintelingen in de armen. Behandeling richt zich op het verminderen van pijn en stijfheid en het verbeteren van de nekmobiliteit. Een belangrijk aspect van een whiplash is het afstemming van de mate van belasting bij een verminderde belastbaarheid door het trauma. Dit omvat in eerste fase rust, pijnmedicatie, rustige mobiliserende oefeningen en advies hoe met de klacht om te gaan. In de latere fase kunnen manuele therapie in combinatie met oefentherapie worden toegepast om weer terug te keren naar het oorspronkelijke niveau. Een vroege diagnose en behandeling zijn essentieel om het herstel te bevorderen en complicaties te voorkomen. Het is belangrijk om whiplashklachten serieus te nemen en medische hulp te zoeken na een nektrauma, zelfs als de symptomen aanvankelijk mild lijken.

Kom met ons in contact

Email

info@fyxd.nl

Telefoonnummer

+030 2074278

Adres

Overvliet 96, 3545 NH Utrecht

We tellen af naar de opening op
20 januari 2024

Dagen
Uren
Minuten
Seconden