FYXD Fysiotherapie voor ademhaling

FYXD Fysiotherapie voor ademhaling

FYXD fysiotherapie in Utrecht biedt gespecialiseerde zorg voor het herstel van ademhalingsproblemen.

Heb je wel een last van kortademigheid, het gevoel van verstikking of benauwdheid bij de minste inspanning? Wanneer er niets mis is met je hart en longen zijn dit vage klachten waar doktoren niet zo veel mee doen. Veel mensen worden naar huis gestuurd zonder oplossing van dit probleem. 

Adem- & ontspanningstherapie kan je ademhalingsklachten verminderen. Als je moeite hebt met ademen, kan dit veroorzaakt worden door een verkeerde ademtechniek, vaak gerelateerd aan stress, overbelasting of vermoeidheid.

Ervaart je paniekaanvallen of hyperventilatie? Bij FYXD Fysio in Utrecht staan we klaar om je te helpen bij het overwinnen van je klachten. Onze adem- en ontspanningstherapie omvat eenvoudige oefeningen die je snel weer controle geven over je ademhaling.

Fysiotherapie voor ademhaling

Welke therapie is er om weer beter te kunnen ademhalen?

Bij FYXD zijn we er van overtuigd dat er geen eenduidig antwoord te geven is op deze vraag, maar dat er moet worden gekeken naar een individuele aanpak. De behandeling zou kunnen bestaan uit het aanleren van de juiste ademhalingstechnieken, zoals de buikademhaling. Om de ademhalingsspieren te versterken en de controle over de ademhaling te verbeteren zal je samen met de therapeut aan de slag gaan met verschillende oefeningen. Daarnaast kunnen we ook helpen bij het opstellen van een trainingsprogramma om de algehele conditie te verbeteren en het risico op ademhalingsproblemen te verminderen.

FYXD Utrecht: Fysiotherapie voor ademhaling kan helpen bij chronische hyperventilatie, nekklachten door verkeerde ademhaling, postoperatieve ademhalingsproblemen of slaapapneu.

Binnen FYXD Fysiotherapie is Riekje Bruins onze specialist op het gebied van ademhaling. Ze heeft zich gespecialiseerd in de volgende aandachtsgebieden:

Begeleiding bij chronische hyperventilatie

Bij chronische hyperventilatie kunnen de symptomen variëren van vermoeidheid tot duizeligheid. In veel gevallen zal de therapie starten met het achterhalen van de onderliggende oorzaak van een veranderd ademhalingspatroon. Fysiotherapie kan je helpen bij het aanleren van ontspanningstechnieken en ademhalingsoefeningen om de ademhaling te normaliseren. Dit zal uiteindelijk de symptomen van hyperventilatie gaan verminderen. We kunnen ook helpen bij het identificeren van triggers voor hyperventilatie en het aanpakken van onderliggende stressfactoren.

Nekklachten door verkeerd ademhalen

Veel mensen associëren nekklachten niet direct met de ademhaling, maar eerder met aanhoudende stress. Echter, wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat meer dan 75% van de mensen met nekpijn een afwijkend ademhalingspatroon vertoont. Wanneer je last hebt van (chronische) nekpijn, kan het zinvol zijn om samen met een fysiotherapeut te onderzoeken hoe je ademhalingspatroon hiermee verband houdt. De therapie zal zich voornamelijk richten op het leren herkennen van een afwijkend ademhalingspatroon, het uitvoeren van ontspannende ademhalingsoefeningen en het verbeteren van je ademhalingstechniek.

Postoperatieve ademhalingsproblemen

Een operatie kan er voor zorgen dat door verschillende oorzaken problemen kunnen ontstaan op het gebied van ademhaling. Na een operatie kunnen patiënten ademhalingsproblemen ervaren als gevolg van verdoving, langere tijd bedlegerig zijn of postoperatieve pijn. Fysiotherapeuten kunnen patiënten begeleiden bij het uitvoeren van ademhalingsoefeningen om de longventilatie te verbeteren. Daarnaast kunnen mobilisatieoefeningen of hoesttechnieken een bijdrage leveren in de ademhalingstechniek om uiteindelijk slijmophoping te voorkomen.

Slaapapneu

Slaapapneu is een ernstige slaapstoornis waarbij de ademhaling herhaaldelijk stopt en start tijdens de slaap. Dit kan leiden tot een verminderde zuurstoftoevoer naar het lichaam, wat op zijn beurt kan resulteren in vermoeidheid overdag, concentratieproblemen en zelfs hartproblemen. Er zijn verschillende soorten slaapapneu, maar de meest voorkomende is obstructieve slaapapneu (OSA), waarbij de luchtwegen tijdelijk worden geblokkeerd. Fysiotherapie kan helpen bij specifieke ademhalingstechnieken die helpen om de luchtwegen open te houden tijdens de slaap. Daarnaast is er een belangrijke invloed van de tong. 

Kan ademtherapie bij FYXD Fysiotherapie mij van mijn klachten af helpen?

Ademtherapie kan zeer effectief zijn bij het verminderen van verschillende fysieke ongemakken. Als je niet zeker weet wat de oorzaak van je klachten is, geen zorgen. Onze therapeuten zijn getraind om de onderliggende oorzaken van je symptomen te achterhalen en een passend behandelplan op te stellen. Aarzel niet om vragen te stellen of om meer informatie te krijgen over hoe ademtherapie jou kan helpen.

Maak nu gemakkelijk en snel online een afspraak voor ademhalingsfysiotherapie in Utrecht en ga aan de slag bij FYXD Fysio. Als je de voorkeur geeft aan persoonlijk contact met een fysiotherapeut voordat je een afspraak maakt, kun je ons telefonisch of op Whatsapp bereiken op 030-2074278 of een e-mail sturen naar info@fyxd.nl. 

Kom met ons in contact

Email

info@fyxd.nl

Telefoonnummer

+030 2074278

Adres

Overvliet 96, 3545 NH Utrecht

We tellen af naar de opening op
20 januari 2024

Dagen
Uren
Minuten
Seconden