FYXD Fysiotherapie na een operatie

Revalideer na je operatie bij FYXD fysiotherapie in Utrecht Rijnvliet

Na een succesvolle operatie is effectieve revalidatie essentieel voor het beste eindresultaat, en dit vereist een persoonlijke aanpak. De ervaring van zowel de chirurg als de fysiotherapeut speelt hierbij een cruciale rol. Met onze uitgebreide ervaring in postoperatieve zorg en ons nauwe contact met medische specialisten kunnen we snel en effectief reageren op uw behoeften. Elke specifieke operatie vereist
een specifieke aanpak voor de revalidatie.

rontgen
15 +

jaar ervaring

Heb ik fysiotherapie nodig na een operatie?

Er is helaas geen eenduidig antwoord te geven op de vraag wanneer het tijd is om fysiotherapeutische ondersteuning in te schakelen tijdens het herstel van een operatie. Zorg er daarom altijd voor dat je hierin het advies van de arts of specialist opvolgt of contact ons voor verder advies. FYXD Fysiotherapie kan een grote bijdrage leveren aan een versneld herstel na een operatie door middel van het bewaken van de belasting en belastbaarheid, bewegingstherapie en het bieden van hulp bij de algehele versterking van het lichaam na een eventuele ziekenhuisopname. Na een doorverwijzen van de specialist zullen we samen met jou aan een persoonlijk behandelplan werken, waardoor jij je dagelijkse activiteiten zo snel mogelijk weer kunt hervatten. 

FYXD Utrecht: Expert in herstel na operatief plaatsen van protheses (TKP en THP), voorste kruisband-reconstructies (VKB) en schouderoperaties.

Onze fysiotherapeuten kunnen worden ingeschakeld bij revalidatie na alle soorten operaties. Onze specialisten hebben zich extra verdiept in herstel na de volgende operaties:

Herstel na operatief plaatsen knie- of heupprothese

In veel gevallen zal de therapeut je thuis ondersteunen en begeleiden in de eerste fase van herstel. Deze fase start vaak al binnen de eerste week na de operatie. Het is van belang om de fysiotherapie tijdig te starten om te voorkomen dat er een bewegingsbeperking ontstaat, dus neem vooral contact met ons op voorafgaand aan de operatie om de afspraken in te plannen. We zullen je in de revalidatie helpen in het opnieuw aanleren van een juist looppatroon en traplopen, monitoren van het wondherstel en samen zorgen we ervoor dat er geen littekenverklevingen ontstaat op de lange termijn. 

Herstel bij reconstructie voorste kruisband

Het beste is om fysiotherapie ongeveer 6 weken voor een geplande reconstructie op te starten, om zo sterk mogelijk de operatie in te gaan. Afhankelijk van eventuele betrokkenheid van de meniscus tijdens de operatie zullen we gezamenlijk een behandelplan opstellen. Algemeen gezien zal de fysiotherapeut je langere tijd ondersteunen in het opnieuw leren aanspannen van de spieren aangezien dit vaak na de operatie niet of nauwelijks zelfstandig lukt. Hierna zullen we samen werken aan krachtopbouw in de aangedane en omliggende gebieden d.m.v. krachttraining en loopoefeningen. In een latere fase van je herstel zullen we opbouwen richting jouw individuele sport- of bewegingsdoel, zodat je een blessurevrije toekomst tegemoet kunt gaan.

Schouderoperaties

Onze therapeut Riekje heeft met meer dan 15 jaar ervaring zich gespecialiseerd in het schoudergebied. Zij heeft het schoudernetwerk Gelderse Vallei opgezet waarin kennisdeling centraal staat. Hiermee is zij de uitgelezen specialist om jou te helpen na al je schouderoperaties. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan herstel na breuken van bovenarm of sleutelbeen, operaties aan spieren of pezen schouder of schouderinstabiliteit (schouder uit de kom).

Is fysiotherapie na een operatie vergoed?

Fysiotherapie na een operatie valt onder de noemer ‘chronische zorg’ gedurende een periode van 12 maanden en wordt gedurende die periode meestal deels vergoed vanuit de basisverzekering. Wel is hiervoor is een verwijzing van een arts vereist. Let op: er geldt wel een verplicht eigen risico en vaak zullen de eerste 20 behandelingen vanuit de aanvullende verzekering moeten worden geregeld of zelf betaald worden. Hierna zullen de behandelingen gedekt worden vanuit de basisverzekering. Neem voor details over jouw specifieke situatie contact op met je zorgverzekeraar. Zij zullen je kunnen voorzien van de details over jouw dekking.

FYXD Fysiotherapie kan je onder andere helpen bij de volgende operaties:

Staat jouw operatie niet op deze lijst? Geen zorgen! Neem contact op met onze gespecialiseerde therapeuten voor ondersteuning bij diverse andere operaties.

Kom met ons in contact

Email

info@fyxd.nl

Telefoonnummer

+030 2074278

Adres

Overvliet 96, 3545 NH Utrecht

We tellen af naar de opening op
20 januari 2024

Dagen
Uren
Minuten
Seconden