Physical therapy

Zorgeloos op de piste met Piste-proof! Goed voorbereid op wintersport.

Wintersport is voor velen het hoogtepunt van het jaar. De frisse berglucht, adembenemende uitzichten en de adrenaline van de afdaling maken het een ervaring om nooit te vergeten. Na een dag vol actie wil je maar één ding: Een bord heerlijke kaiserschmarrn, een apfelschorle en daarna misschien zelfs door richting de après-ski . Maar het liefst bereik je die eindstreep zonder pijntjes of blessures. Helaas belanden jaarlijks duizenden wintersporters met klachten zoals knie-, arm- of polsproblemen. Gelukkig kun je veel ongemakken voorkomen met een goede voorbereiding. Met deze drie tips haal je het maximale uit je wintersportvakantie, blessurevrij!

1. De knie: het kwetsbare middelpunt

Knieblessures zijn een van de meest voorkomende klachten bij wintersporters. Ze variëren van lichte pijntjes door vermoeide of overbelaste bovenbeenspieren tot ernstigere problemen zoals gewrichtsletsel. Dit komt doordat skiën en snowboarden een flinke belasting vormen voor dit complexe gewricht. Knieën moeten draaien, schokken opvangen en constante druk weerstaan tijdens het afdalen, wat ze extra kwetsbaar maakt.

Wil je je knieën goed beschermen? Begin dan met spierversterkende oefeningen zoals squats en lunges. Deze helpen je bovenbeenspieren sterker te maken, wat je knieën beter ondersteunt. Heb je in het verleden al knieklachten gehad? Overweeg dan het gebruik van een kniebrace. Bij FYXD denken we graag met je mee om de juiste ondersteuning te vinden, zodat jij zorgeloos van de piste kunt genieten!

2. Core-stability: Het effect op nek, schouders en rug

Een valpartij op de piste is snel gebeurd, zeker wanneer je de controle verliest of onverwacht moet uitwijken. Daarbij krijgen meestal je nek, schouders en rug de grootste klappen. Daarnaast kan een verkeerde beweging of ongunstige landing leiden tot een pijnlijke onderrug of een vervelende nek-schouderklacht. Deze blessures kunnen je niet alleen je wintersportplezier bederven, maar ook nog weken daarna voor ongemak zorgen.

Wat kun je doen om dit te voorkomen? Zorg dat sterk en soepel de piste op gaat voor van te voren al aandacht te hebben besteed aan je core. Regelmatig oefeningen zoals core stability- en verschillende stretches voor de rug kunnen de impact op je wervelkolom verbeteren. Mocht je dit lezen onderweg naar je wintersport of heb je ondanks je voorzorgsmaatregelen toch klachten gekregen? Zorg dan dat je aan het begin en einde van de dag mobiliserende oefeningen uitvoert voor je rug om alsnog zo soepel mogelijk de piste op te kunnen.

3. Met een goede conditie de bergen in

Wintersport is een fysieke uitdaging, vooral als je normaal gesproken een zittend beroep hebt. Van een week achter je bureau stap je ineens in een week vol intensieve beweging, waarbij je uren achter elkaar actief bent. Dit vraagt veel van je lichaam en kan voelen als een echte sportprestatie.

De kans op blessures is vaak het grootst in de eerste dagen. Dit komt doordat je techniek nog roestig is en je spieren moeten wennen aan de bewegingen. Aan het einde van de week ligt er echter een ander risico op de loer: vermoeidheid. Na dagenlang skiën of snowboarden is je lichaam minder alert, wat de kans op blessures aanzienlijk vergroot.

Een goede voorbereiding is daarom onmisbaar. Door je lichaam in betere conditie te brengen verklein je de kans op blessures en geniet je meer van je wintersport. Bij FYXD helpen we je graag met een op maat gemaakt oefenprogramma om fit en blessurevrij de piste op te gaan!

Oefen in een skihal

Om de techniek weer even te ervaren kan het zinvol zijn om een (paar) keer een lesje in Nederland te volgen. Een aantal sessies in een overdekte skihal zijn ideaal om de bewegingen en technieken weer onder de knie te krijgen. Het is niet alleen goed voor je zelfvertrouwen, maar helpt ook je spieren en gewrichten te wennen aan de belasting zodat je minder klachten hebt tijdens de wintersport zelf.

Conditie

Sporten is iets wat wij bij FYXD altijd graag stimuleren, maar voor de wintersport is een goede conditie nét even extra belangrijk. Met een goede conditie kost een dag op de piste je minder energie, waardoor je aan het einde van de dag scherper blijft en de kans op blessures afneemt.

Een rondje hardlopen, een HIIT-training of zelfs een uurtje zwemmen lijken misschien niet direct op wintersport, maar ze helpen je wel om fysiek voorbereid te zijn. Deze activiteiten verbeteren je uithoudingsvermogen en maken het makkelijker om lange dagen in de sneeuw vol te houden.

Veilig genieten van de piste

Met deze drie tips sta je sterker, veiliger en zelfverzekerder op de piste. Wintersport draait immers niet alleen om snelheid en plezier, maar ook om verantwoordelijkheid voor je eigen lichaam. Investeer tijd in je voorbereiding, draag de juiste uitrusting, en zorg voor een goede balans tussen uitdaging en veiligheid. Zo maak je van je wintersportvakantie een onvergetelijke ervaring, zonder blessures! Is het helaas toch niet gelukt om pijnvrij thuis te komen, dan staan wij van FYXD voor je klaar.

We tellen af naar de opening op
20 januari 2024

Dagen
Uren
Minuten
Seconden