FYXD Fysiotherapie bij Rugklachten

FYXD Fysiotherapie bij Rugklachten

Acuut last van je rug of al jaren rugpijn? Bij FYXD Fysiotherapie gaan we samen opzoek naar de oplossing voor het verhelpen van jouw rugklachten.

FYXD Rugklachten

Meer dan 85% van de mensen krijgt in zijn leven ooit te maken met een periode van rugklachten. Rugpijn is iets van alle leeftijden en kan variëren van milde tot ernstige pijn die het dagelijks functioneren belemmert. Fysiotherapie speelt een rol bij de behandeling van rugpijn omdat het gerichte oefeningen, mobilisatietechnieken en educatie biedt om de pijn te verlichten, de mobiliteit te verbeteren en het risico op toekomstige blessures te verminderen. Heb jij op dit moment hulp nodig bij het verhelpen van je rugproblemen? Neem nu contact op of maak zelf 24/7 een afspraak bij FYXD Fysiotherapie. 

FYXD Rugklachten

Waarom heb ik altijd last van rugpijn?

Een eenduidig antwoord op deze vraag is niet te geven, maar er zijn een hoop factoren die de kans op rugklachten kunnen vergroten. Een van de meest voorkomende redenen is een slechte houding. Dit kan zijn tijdens het zitten op kantoor of wanneer je lang staat. Langdurig zitten of staan in een verkeerde positie kan spanning op de rugspieren veroorzaken, wat kan resulteren in pijn en ongemak.

Een ander belangrijk aspect is het gebrek aan lichaamsbeweging. Onvoldoende fysieke activiteit kan leiden tot een verminderde coördinatie van de rug- en buikspieren, die normaal gesproken de rug ondersteunen. Dit gebrek aan ondersteuning kan leiden tot overmatige druk op de rug en uiteindelijk tot pijnklachten.

Overgewicht is ook een factor die bijdraagt aan rugklachten. Het extra gewicht legt meer druk op de wervelkolom, wat kan resulteren in pijn en ongemak, vooral in de onderrug. Zou je begeleiding willen bij het afvallen? Personal training bij Chris kan je hierbij helpen, ga voor meer informatie naar onze Personal training pagina

FYXD Fysiotherapie in Utrecht staat klaar om je te begeleiden bij een scala aan rugklachten, waaronder spit (acute lumbago), hernia, rugklachten tijdens het sporten, ischias en vele andere ruggerelateerde problemen.

Onze fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van rugklachten en bieden persoonlijke begeleiding aan voor diverse ruggerelateerde aandoeningen. We hebben expertise opgebouwd in het begeleiden van patiënten bij de volgende rugklachten:

Spit (acute lumbago)

Spit, ook bekend als acute lumbago, is een plotselinge, scherpe pijn in de onderrug veroorzaakt door verkeerde bewegingen, tillen van zware objecten, of langdurig zitten of staan in een verkeerde houding. Deze blessure leidt vaak tot spierspanning en beperkte mobiliteit. Fysiotherapie begint meestal met pijnvermindering en verbetering van mobiliteit. Dit wordt bereikt met mobilisatietechnieken, waarbij zachte bewegingen de gewrichten van de wervelkolom mobiliseren. In sommige gevallen kan manipulatie worden toegepast met snelle, gecontroleerde bewegingen.

Houdingsadvies is ook belangrijk. De fysiotherapeut geeft advies over goede houdingen tijdens dagelijkse activiteiten en werkzaamheden om de belasting op de rug te verminderen. Tot slot kan de fysiotherapeut helpen bij het aanpassen van leefstijlgewoonten die rugklachten verergeren, zoals stoppen met roken, gewichtsverlies, en regelmatige lichaamsbeweging aanmoedigen.

Hernia

Een hernia is voor veel mensen een bekende oorzaak van rugklachten en tevens ook door velen gevreesd door ernst die de klachten kunnen geven. Een uitstulping van de tussenwervelschijf treedt op wanneer de zachte binnenkern van een tussenwervelschijf uitpuilt en druk uitoefent op de omliggende zenuwwortels in de wervelkolom. Dit kan leiden tot pijn, tintelingen, gevoelloosheid en zwakte in het gebied van de wervelkolom waar de hernia zich bevindt. Dit kan leiden tot compressie of irritatie van omliggende zenuwwortels. 

Een hernia komt bij enorm veel mensen voor in de samenleving, maar is in de meeste gevallen pas belemmerend wanneer er compressie op de zenuw ontstaat. Risicofactoren zijn onder andere leeftijdgerelateerde degeneratie of overmatige belasting van de rug met een verkeerde techniek. Behandelingsopties omvatten fysiotherapie, die gericht is op het verlichten van pijn, het verbeteren van mobiliteit en het bevorderen van herstel. Het is cruciaal om een gekwalificeerde medische professional te raadplegen voor een juiste diagnose en behandelplan.

Rugklachten bij het sporten

Wanneer er sprake is van een verminderde core stability of een disbalans tussen de rug- en buikspieren, kan dit leiden tot overbelasting van de rugspieren tijdens sportactiviteiten. Als gevolg hiervan kunnen sporters rugpijn ervaren, met name tijdens bewegingen die een beroep doen op de stabiliteit van de romp, zoals draaien, tillen, springen of hardlopen. Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan een verminderde core stability of een disbalans tussen de rug- en buikspieren, waaronder een gebrek aan kracht of flexibiliteit. Daarnaast kunnen verkeerde techniek, eerdere blessures of te veel nadruk op bepaalde spiergroepen tijdens trainingen bijdragen aan het in stand houden van rugpijn tijdens het sporten. Een fysiotherapeut is opgeleid om een gerichte evaluatie uit te voeren om de specifieke oorzaak van de klachten te achterhalen en een gepersonaliseerd behandelplan op te stellen.

Door middel van een gerichte aanpak en consistentie in oefeningen kan fysiotherapie helpen om de core stability te verbeteren en rugklachten tijdens het sporten te verminderen. Wil je weer met vertrouwen en comfort kunnen deelnemen aan je favoriete activiteiten? Maak nu een afspraak bij onze fysiotherapeuten.

Neem daarnaast ook eens een kijkje op de pagina over sportfysiotherapie om te kijken wat een sportfysiotherapeut voor jou kan betekenen.

Ischias

Ischias is een vervelende aandoening die wordt gekenmerkt door pijn die langs de zenuwbaan van de Nervus Ischiadicus, ook wel de grote beenzenuw genoemd, loopt van de onderrug tot aan de bil en langs de achterkant van het been. Wanneer deze zenuw geïrriteerd of gecomprimeerd raakt, kan dit leiden tot symptomen zoals pijn, gevoelloosheid, tintelingen en zwakte langs het verloop van de zenuw.

De nervus ischiadicus kan op verschillende manieren worden geprikkeld, wat kan leiden tot ischias. Enkele van de meest voorkomende oorzaken en factoren die ischias kunnen veroorzaken zijn onder andere een hernia van de tussenwervelschijf, degeneratieve veranderingen in de wervelkolom (artrose of een stenose), het piriformis syndroom of spierverrekkingen. Een juiste diagnose is van belang voor het opstellen van een passend behandelplan op basis van de oorzaak van de symptomen.

Rugpijn begrijpen: Expertadvies en behandeling van je rugklachten

Ben je iemand met een drukke kantoorbaan die worstelt met rugpijn door langdurig zitten of een actieve 65+er die beperkt wordt door rugproblemen? Bij FYXD Fysiotherapie begrijpen we de invloed die rugklachten kunnen hebben op jouw dagelijks leven en welzijn. Onze manueel therapeuten staan klaar om je te begeleiden bij het verbeteren van mobiliteit en het herwinnen van kracht zodat je weer met vertrouwen kunt bewegen. Ontdek hoe Glenn kan helpen bij het verbeteren van jouw welzijn. Plan vandaag nog een afspraak in! Word je toch liever behandeld door een vrouwelijke therapeut? Ook Riekje is in staat jou te helpen bij een vitaler leven zonder rugpijn.

FYXD Fysiotherapie kan je onder andere helpen bij de volgende rugklachten:

Staat jouw rugklachtn niet op deze lijst? Geen zorgen! Neem contact op met onze gespecialiseerde therapeuten voor ondersteuning bij diverse andere rugklachten.

Kom met ons in contact

Email

info@fyxd.nl

Telefoonnummer

+030 2074278

Adres

Overvliet 96, 3545 NH Utrecht

We tellen af naar de opening op
20 januari 2024

Dagen
Uren
Minuten
Seconden