Physical therapy

FYXD Fysiotherapie bij Elleboogklachten

Last van elleboogklachten of armpijn? FYXD Fysiotherapie in Rijnvliet biedt oplossingen voor jouw klachten.

Sportspecifieke prestatietraining

Elleboogklachten, variërend van pijnscheuten tot moeite met buigen of strekken, vormen voor sommige mensen een obstakel in het dagelijks leven. Voor fysiotherapie bij elleboogklachten is het essentieel om de oorzaak te identificeren voordat we met de behandeling starten. Bij FYXD Fysio onderzoeken we samen hoe we jou weer pijnvrij kunnen laten bewegen.

Ons team van therapeuten staat klaar om een gericht bewegingsonderzoek uit te voeren, waarbij we de bron van de klachten opsporen. Met een op maat gemaakt behandelplan streven we ernaar om jou weer zonder elleboogklachten te laten bewegen, zodat je kunt genieten van een leven zonder beperkingen.

Sportspecifieke prestatietraining

Wat is de oorzaak van elleboogklachten of een elleboogblessure?

De impact van elleboogklachten kan sterk variëren afhankelijk van de individuele situatie en de onderliggende oorzaak. Bij FYXD Fysio in Utrecht zijn we gedreven om de oorzaak van jouw klachten te achterhalen. Elleboogpijn kan uiteenlopende oorzaken hebben, waaronder overbelasting, slijtage van het ellebooggewricht, een trauma en ontstekingen van pezen. Deze klachten kunnen allemaal verergeren door specifieke activiteiten, zoals intensief sporten of door veroudering. Herhaalde bewegingen bij activiteiten zoals tennis, computerwerk of huishoudelijke taken kunnen leiden tot overbelasting van de spieren of pezen. Hoewel elleboogklachten vaak voorkomen bij sporters door overmatig gebruik, kunnen deze klachten ook ontstaan door dagelijkse bewegingen.

FYXD Fysiotherapie Utrecht – Deskundig in herstel bij tenniselleboog, golfersarm, cubitaal tunnelsyndroom en revalidatie na een operaties aan de elleboog.

Riekje Bruins, onze elleboogspecialist staat klaar om te helpen bij verschillende elleboog- en armgerelateerde klachten. Enkele van de meest voorkomende klachten rondom de elleboog zijn:

Een tenniselleboog (ook wel bekend als een tennisarm of epicondilitis lateralis)

Een tennisarm wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door overbelasting van de pezen die aan de buitenkant van de elleboog zitten. Dit kan leiden tot pijn en zwakte in de arm en pols, vooral bij het uitvoeren van herhaalde bewegingen. Fysiotherapie speelt een belangrijke rol in het herstelproces van een tennisarm. Het is belangrijk om niet te lang met de klachten door te blijven lopen, maar tijdig met fysiotherapie te beginnen om zo snel mogelijk weer te kunnen functioneren. 

Tijdens de revalidatie focussen we op een veelzijdig herstelproces. We werken aan het verminderen van pijn en de ontsteking, het versterken van de spieren en het verbeteren van de techniek bij belastende activiteiten. Onze aanpak is persoonlijk en intensief, waarbij we nauw samenwerken om jou zo snel mogelijk weer op de been te helpen. Het doel is een volledig herstel, zodat je weer voluit kunt genieten van een actief leven.

Een golferselleboog (ook wel bekend als een golfersarm of epicondilitis medialis)

Een golfersarm is de tegenhanger van een tennisarm. Waar bij de klachten aan buitenzijde zitten bij een tenniselleboog, zitten de klachten bij een golferselleboog aan de binnenzijde. De oorzaak van de klachten zijn in de meeste gevallen overbelasting. Deze overbelasting kan ontstaan tijdens een periode van intensief gebruik, maar in sommige gevallen ook van een verkeerde techniek tijdens het sporten of een niet-ergonomische werkplek. Om de pijnklachten te verminderen, is het van belang om verschillende aspecten te onderzoeken, zodat de behandeling niet alleen de symptomen bestrijdt maar ook een blijvende oplossing biedt.

Cubitaal tunnelsyndroom (Ulnaris neuropathie)

Het cubitaal tunnelsyndroom, ook bekend als de ulnaris neuropathie, is een aandoening waarbij de zenuw die door de cubitale tunnel in de elleboog loopt bekneld raakt of geïrriteerd is. Deze zenuw loopt aan de binnenzijde van de elleboog, langs de zijkant van de onderarm naar de pinkzijde van de hand. Wanneer deze zenuw onder druk komt te staan, kunnen symptomen zoals tintelingen, gevoelloosheid en zwakte in de hand en vingers optreden. De symptomen kunnen vooral verergeren bij het buigen van de elleboog of langdurig leunen op de elleboog. Behandelingsopties variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening, maar fysiotherapie is zeker een van de beschikbare mogelijkheden om de druk op de zenuw te verlichten.

Revalidatie na een operaties aan de elleboog

Er kunnen diverse redenen zijn waarom een elleboogoperatie noodzakelijk is. Dit kan bijvoorbeeld zijn om een breuk te herstellen, verklevingen die stijfheid veroorzaakten te verminderen, of vanwege instabiliteitsklachten. In bepaalde gevallen kan zelfs worden besloten tot het plaatsen van een elleboogprothese. Ongeacht de specifieke situatie kan fysiotherapie een cruciale rol spelen bij een succesvolle revalidatie. Aangezien een elleboogoperatie een ingrijpende ingreep kan zijn, is het essentieel om begeleiding te krijgen van een ervaren fysiotherapeut. Riekje heeft onder andere contact met de orthopeed van de elleboogpoli in het Antonius Ziekenhuis Utrecht, waardoor zij uitgebreide ervaring heeft opgebouwd in het begeleiden van deze revalidatietrajecten.

Werkgerelateerde klachten zoals RSI klachten of een muisarm

Een muisarm, een vorm van RSI, ontstaat door overmatig computergebruik. Symptomen zijn pijn, stijfheid, tintelingen en/of zwakte in de arm. Slechte ergonomie in de thuiswerkplek is de voornaamste oorzaak. Preventie van RSI klachten omvat regelmatige pauzes, een ergonomische werkplek en de juiste muis. Bewustzijn en preventieve maatregelen zijn cruciaal om RSI-klachten te verminderen en een gezonde werkomgeving te bevorderen.

Hoe kom ik af van een tennisarm of golfesarm? Behandeling en tips bij elleboogklachten.

Elleboogklachten kunnen je dagelijkse activiteiten beperken, maar bij FYXD Fysiotherapie bieden we effectieve behandelingen en handige tips. Na het identificeren van de oorzaak stellen we een op maat gemaakt behandelplan op. Meestal omvat de behandeling specifieke oefeningen die gericht zijn op het verbeteren van mobiliteit, stabiliteit en/of krachtuithoudingsvermogen, afhankelijk van de aard van de klacht. Daarnaast geven we advies over het belasten van de elleboog en je levensstijl, aangezien dit bij de meeste elleboogklachten cruciaal is. Door activiteiten die de pijn verergeren aan te passen, kun je zelf ook bijdragen aan het herstel. Neem vandaag nog contact met ons op voor persoonlijke ondersteuning bij het verlichten van je elleboogklachten.

Kom met ons in contact

Email

info@fyxd.nl

Telefoonnummer

+030 2074278

Adres

Overvliet 96, 3545 NH Utrecht

We tellen af naar de opening op
20 januari 2024

Dagen
Uren
Minuten
Seconden