FYXD Fysiotherapie bij schouderklachten in Utrecht

FYXD Fysiotherapie bij schouderklachten in Utrecht

Last van je schouder? FYXD Fysiotherapie biedt effectieve behandelingen voor snelle verlichting.

schouder

Fysiotherapie is bijzonder waardevol voor het behandelen van schouderblessures. Schouderklachten kunnen diverse oorzaken hebben, waardoor het van belang is dat wordt achterhaald waar je oorzaak van de klachten zit. Aan de hand van het onderzoek kan een individueel behandelplan worden opgesteld. Dit plan omvat doorgaans verschillende oefeningen die specifiek zijn afgestemd op de behoeften en doelen van de patiënt. De focus van fysiotherapie ligt in de meeste gevallen op het herstellen van het bewegingsuitslagen van de schouder, het versterken van de omliggende spieren en het verbeteren van de stabiliteit van het gewricht. Hierdoor kan niet alleen de pijn worden verlicht, maar ook de algehele functionaliteit van de schouder worden verbeterd. Bovendien richt fysiotherapie zich op het voorkomen van toekomstige schouderklachten door middel van educatie en het aanleren van juiste technieken.

schouder

Waarom heb ik last van mijn schouder? Oorzaken en risicofactoren.

Schouderblessures zijn een veelvoorkomend probleem dat verschillende oorzaken kan hebben. Eén van de belangrijkste factoren is overbelasting. Repeterende bewegingen die de schouder belasten, zoals werpen bij sporten als honkbal of tennis kunnen leiden tot overbelasting. Wanneer niet goed wordt geluisterd naar het lichaam kan dit uiteindelijk leiden tot blessures.

Spierzwakte of disbalans in de spieren rond de schouder kunnen ook bijdragen aan het risico op blessures. Dit kan resulteren in verkeerde biomechanica en een verhoogd risico op letsel. Onvoldoende opwarming voorafgaand aan fysieke activiteit of het niet rekken van de schouderspieren na het sporten kan de flexibiliteit verminderen en het risico op blessures vergroten.

Een hele andere oorzaak van een schouderblessure kan zijn een trauma of letsel. Een val op de schouder of plotselinge impact op het sportveld kunnen acute schade veroorzaken. Denk hierbij aan een gebroken sleutelbeen bij wielrenners of een schouder uit de kom op het sportveld.

Onze schouderspecialist Riekje Bruins is expert in het herstel van schouderblessures. Waaronder rotator cuff letsels, frozen shoulder, Neuralgische Amyotrofie (NA) en schouderinstabiliteit.

Ontdek hoe onze gespecialiseerde aanpak bij schouderklachten kan helpen bij het verbeteren van jouw schouderfunctie en het verminderen van pijn. Met meer dan 20 jaar ervaring weet Riekje een op maat gemaakt behandelplan samen te stellen gericht op het herstellen van je schouderklachten. Naast bedreven schouderfysio is Riekje ook voorzitter van het Regionale schoudernetwerk Gelderse Vallei waar de nieuwste ontwikkelingen worden gedeeld. 

Rotator cuff letsels

Rotator cuff letsels zijn een veelvoorkomende oorzaak van schouderpijn en beperkingen in de beweging. De rotator cuff bestaat uit een groep van vier spieren en bijbehorende pezen die de schouder stabiliseren. Letsels aan de rotator cuff kunnen variëren van kleine irritaties tot volledige scheuren van de pezen, vaak veroorzaakt door overmatig gebruik, plotselinge verwondingen of degeneratieve veranderingen in de pezen door veroudering. Een veel gemaakte fout is dat er te lang wordt doorgelopen met een pijnlijke schouder, tot het moment dat de pijn niet meer te verdragen is. 

Symptomen van een rotator cuff letsel kunnen bestaan uit pijn in de schouder of bovenarm die erger wordt bij beweging, zwakte in de arm en moeite met het optillen van voorwerpen boven het hoofd. Het diagnosticeren van een rotator cuff letsel gebeurt vaak middels een lichamelijk onderzoek wat de fysiotherapeut uitvoert. 

Behandelingen voor rotator cuff letsels kunnen variëren afhankelijk van de ernst van het letsel. In de meeste gevallen zal het behandelplan bestaan uit oefentherapie gericht het uithoudingsvermogen van de spieren en de stabiliteit in het schoudergewricht verbeteren. Dit kan worden aangevuld met mobilisaties of manupilaties van omliggende gewrichten, medicatie voor pijnverlichting en adviezen om de belasting op het pijnlijke weefsel te verminderen. In sommige gevallen wordt gekozen voor een chirurgische ingreep zoals een rotator cuff reparatie. Lees meer over schouderoperaties op de pagina Fysiotherapie na een operatie.

Frozen Shoulder

Een frozen shoulder is een aandoening die leidt tot pijn en stijfheid in de schouder, wat resulteert in aanzienlijke beperkingen in het bewegingsbereik van de arm. Het ontstaat wanneer het gewrichtskapsel van de schouder gaat ‘bevriezen’, waardoor de normale beweging van de schouder wordt beperkt.

De exacte oorzaak van een frozen shoulder is niet altijd duidelijk, maar het wordt vaak gezien na een trauma moment, een operatie en bepaalde medische aandoeningen zoals diabetes. Symptomen van een frozen shoulder beginnen meestal geleidelijk en kunnen zich ontwikkelen tot een geleidelijke afname van het bewegingsbereik van de schouder, vaak vergezeld van aanhoudende pijn, vooral ’s nachts. Uiteindelijk wanneer de schouder ‘bevroren’ is, is in veel gevallen de pijn minder overheersend maar wordt de meeste belemmering ervaren door de stijfheid. 

De diagnose van een frozen shoulder wordt meestal gesteld op basis van een lichamelijk onderzoek, waarbij de mate van bewegingsbeperking en pijn wordt beoordeeld. Wordt de diagnose gesteld door de huisarts of specialist, dan kan het zinvol zijn om tijdig contact op te nemen met een fysiotherapeut om een passend behandelplan op te stellen. Daarnaast kan in de vroege fase van de frozen shoulder het zetten van een corticosteroïden injectie een zeer effectieve symptoombestrijder zijn. 

Neuralgische amyotrofie

Neuralgische amyotrofie (NA), ook bekend als brachiale neuritis, is een zeldzame neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door plotselinge, ernstige pijn in de schouder en arm gevolgd door zwakte en atrofie (afname in spiermassa) van de betrokken spieren. De exacte oorzaak van neuralgische amyotrofie is niet volledig begrepen, maar het wordt vaak geassocieerd met een auto-immuunreactie waarbij het immuunsysteem de zenuwen in de schouder en arm aanvalt. Het kan ook optreden na letsel, chirurgie, infectie of vaccinatie, hoewel in veel gevallen de trigger onbekend blijft.

De symptomen van neuralgische amyotrofie beginnen meestal plotseling met ernstige pijn in de schouder en arm, die kan worden vergeleken met een elektrische schok of brandend gevoel. Na enkele dagen tot weken kan deze acute pijn langzaam afnemen, maar kan er zwakte en atrofie van de spieren optreden, wat kan leiden tot moeilijkheden bij het heffen of bewegen van de arm. De diagnose van neuralgische amyotrofie is gebaseerd op klinische symptomen, lichamelijk onderzoek en uitsluiting van andere mogelijke oorzaken van vergelijkbare symptomen, zoals een hernia in de nek of een schouderblessure. Beeldvormende tests zoals MRI kunnen worden gebruikt om andere mogelijke oorzaken uit te sluiten.

De behandeling van neuralgische amyotrofie richt zich meestal op het verlichten van pijn en het bevorderen van herstel van spierfunctie. Hoewel de meeste patiënten met neuralgische amyotrofie na verloop van tijd spontaan herstellen, kan het herstel enkele maanden tot zelfs jaren duren, en sommige patiënten kunnen blijvende zwakte of beperkingen ervaren.

Onze schouderfysiotherapeut Riekje heeft zich gespecialiseerd in deze aandoening en staat klaar om jou te helpen bij het herstel van deze klachten. Ben je door een specialist gediagnosticeerd met NA of heb je vragen over Neuralgische Amyotrofie? Aarzel niet om contact op te nemen.

Schouderinstabiliteit (schouder uit de kom)

Schouderinstabiliteit verwijst naar klachten waarbij het schoudergewricht te veel bewegingsvrijheid heeft of onvoldoende stabiliteit heeft. Dit kan kan leiden tot ongewenste verschuivingen of luxaties. Dit kan resulteren in herhaalde ervaringen van de schouder die ‘uit de kom gaat’, of een gevoel van zwakte en onzekerheid tijdens dagelijkse activiteiten of tijdens het sporten. 

Schouderinstabiliteit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals een trauma moment waarbij de banden worden beschadigd. Een andere oorzaak kan het overmatig gebruiken van de schouder zijn. Hierbij kan je denken aan handballers, volleyballers of pitchers bij honkbal die telkels dezelfde beweging moeten maken voor hun sport. Verder zien we dit ook vaak voorkomen bij mensen met hypermobiliteit of aangeboren anatomische afwijkingen van de schouderkop of kom.

De symptomen van schouderinstabiliteit kunnen variëren van mild tot ernstig en omvatten onder meer pijn in de schouder, een instabiel gevoel in de schouder, zwakte bij het optillen van de arm en herhaalde episodes van de schouder die uit de kom gaat.

Heb je last van schouderinstabiliteit of twijfel je of dit het geval is? Laat je schouder beoordelen door onze schouderspecialist Riekje bij FYXD.

De meest gestelde vraag aan een fysiotherapeut: "Heb ik een slijmbeursontsteking in mijn schouder?"

Als fysiotherapeuten krijgen we vaak de vraag: “Heb ik een slijmbeursontsteking in mijn schouder?” Het is een veelvoorkomend probleem dat mensen ervaren en waar ze vaak onzeker over zijn. Bij FYXD Fysio zijn we hier om al je vragen over een slijmbeursontsteking in de schouder te beantwoorden en je te helpen begrijpen wat er aan de hand is. Gelukkig is in de meeste gevallen het antwoord op de vraag of iemand een slijmbeursontsteking heeft: Nee. 

FYXD Fysiotherapie kan je onder andere helpen bij de volgende schouderklachten:

Staat jouw schouderblessure niet op deze lijst? Geen zorgen! Neem contact op met onze schouderfysio voor ondersteuning bij diverse andere schouderklachten.

Kom met ons in contact

Email

info@fyxd.nl

Telefoonnummer

+030 2074278

Adres

Overvliet 96, 3545 NH Utrecht

We tellen af naar de opening op
20 januari 2024

Dagen
Uren
Minuten
Seconden